SKŁADNIKI:
- 400 g surowych żeberek
- 400 g wędzonych żeberek
- 300 g wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 400 g kiszonej kapusty
- 1,5 l wody
- 0,5 l wody z kiszonej kapusty
- 600 g ziemniaków
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- kminek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Surowe żeberka kroimy na kawałki z 1 kością. Przygotowujemy w dużym garnku 1,5 litra wody. Dodajemy ząbek czosnku i 2–3 ziarenka ziela angielskiego. Wkładamy pokrojone żeberka i gotujemy delikatnie 45 minut od momentu wrzenia. Boczek można też wcześniej pokroić i podsmażyć na patelni, aż trochę się wytopi i w takiej postaci dodać do zupy razem z wytopionym tłuszczem
- Wędzone żeberka kroimy w paski, a boczek kroimy w kostkę. Dodajemy do gotujących się żeberek
- Po 20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez następne 20 minut. Doprawiamy majerankiem, kminkiem i liściem laurowym. Solimy według uznania
- Dodajemy kiszoną kapustę i wodę z kapusty. Gotujemy całość, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Powinno to zająć 20–30 minut