Kwaśnica-przepis

SKŁADNIKI:

  • 400 g surowych żeberek
  • 400 g wędzonych żeberek
  • 300 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1,5 l wody
  • 0,5 l wody z kiszonej kapusty
  • 600 g ziemniaków
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • kminek
  • sól
  • pieprz

Kwaśnica. Przepis, który pozwoli Ci na zrobienie w domu tej oryginalnej!

Sposób przygotowania:

  1. Surowe żeberka kroimy na kawałki z 1 kością. Przygotowujemy w dużym garnku 1,5 litra wody. Dodajemy ząbek czosnku i 2–3 ziarenka ziela angielskiego. Wkładamy pokrojone żeberka i gotujemy delikatnie 45 minut od momentu wrzenia. Boczek można też wcześniej pokroić i podsmażyć na patelni, aż trochę się wytopi i w takiej postaci dodać do zupy razem z wytopionym tłuszczem
  2. Wędzone żeberka kroimy w paski, a boczek kroimy w kostkę. Dodajemy do gotujących się żeberek
  3. Po 20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez następne 20 minut. Doprawiamy majerankiem, kminkiem i liściem laurowym. Solimy według uznania
  4. Dodajemy kiszoną kapustę i wodę z kapusty. Gotujemy całość, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Powinno to zająć 20–30 minut

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *