Moskole-przepis

MOSKOLE

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  •  szczypta soli
  •  szczypta pieprzu
  • 0,33 szklanki olejuMoskole - oryginalny przepis z Podhala                       Sposób przygotowania:                                                                                               1.Ziemniaki na moskole należy obrać, opłukać i ugotować w osolonym wrzątku. Następnie odcedzić. Utłuc na purée lub zemleć w maszynce. Ostudzić.                               2.Do ziemniaczanego purée wbić jajka, wsypać przesianą mąkę i wlać kwaśne mleko. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.                                                   3.Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 4 cm. Pokroić na; plastry o grubości 2 cm. Trzeba uformować owalne placki o grubości około 1 cm. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.                                                                                                                        4.Moskole można podawać na gorąco ze zmiksowaną bryndzą, masłem czosnkowym lub skwarkami z wędzonego boczku i cebulką.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *