Jedzenie w Tatrach

OSCYPKI

To właśnie w Tatrach powstają prawdziwe i najlepsze oscypki. Oscypki są wyrabiane w bacówkach podczas letniego wypasu owiec. Oscypek jest twardym wędzonym serem z mleka owczego.

Znalezione obrazy dla zapytania: oscypki zakopane

ZUPY

Kwaśnica jest to zupa, której należy spróbować będąc w Tatrach. Ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Jest lekko pikantna. Mocno rozgrzewa oraz syci. Przygotowana jest na bazie kiszonej kapusty i mięsa.

Znalezione obrazy dla zapytania: kwasnica tatry

PLACKI 

Moskole są to tradycyjne placki pieczone na blasze. Przygotowuje się je z ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, mąki, wody i soli.

Znalezione obrazy dla zapytania: moskole zakopane

 

 

 

 

Placek po zbójnicku jest to bardzo popularne danie. Można go dostać praktycznie w każdej karczmie. Przygotowuje się go z ugotowanych i zmielonych ziemniaków, usmażonych w formie dużego i cienkiego placka. Podawany z gulaszem mięsnym.

placek po zbójnicku - przepis - Mojegotowanie.pl