MOSKOLE
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 500g mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki kwaśnego mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 0,33 szklanki oleju Sposób przygotowania: 1.Ziemniaki na moskole należy obrać, opłukać i ugotować w osolonym wrzątku. Następnie odcedzić. Utłuc na purée lub zemleć w maszynce. Ostudzić. 2.Do ziemniaczanego purée wbić jajka, wsypać przesianą mąkę i wlać kwaśne mleko. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. 3.Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 4 cm. Pokroić na; plastry o grubości 2 cm. Trzeba uformować owalne placki o grubości około 1 cm. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. 4.Moskole można podawać na gorąco ze zmiksowaną bryndzą, masłem czosnkowym lub skwarkami z wędzonego boczku i cebulką.