PLACEK PO ZBÓJNICKU
Placki:
2 kg ziemniaków,
jajko,
cebula,
3 ząbki czosnku,
mąka,
1/2 łyżki soli,
większa szczypta pieprzu,
2 płaskie łyżki majeranku.
Sos:
1 kg. łopatki lub szynki wieprzowej,
50 dkg. pieczarek,
duża marchewka,
3 średnie cebule,
duża papryka czerwona,
ząbek czosnku,
1 litr bulionu drobiowego,
3 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego,
mąka,
3 ziarna ziela angielskiego,
2 łyżeczki majeranku,
2 łyżeczki papryki słodkiej,
1/2 łyżeczki papryki ostrej,
łyżeczka tymianku,
sól,
1/2 łyżeczki pieprzu,
koperek suszony,
pietruszka suszona,
pół pęczka cienkiego szczypiorku,
śmietana,
10 dkg. tartego sera żółtego
1. Ziemniaki, cebulę i czosnek obieram, ścieram na tarce.
Dodaję jajko, mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku.
Mieszam, odlewam nadmiar wody.
Smażę placki średniej wielkości.
2. Mięso oraz cebulę kroję w kostkę, podsmażam na niewielkiej ilości oliwy.
Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam osobno do momentu, aż wyparuje nadmiar wody.
Warzywa i mięso przekładam do garnka.
Całość zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, duszę około 35 minut.
Marchewkę oraz paprykę kroję w kostkę, dodaję do garnka wraz z przyprawami (majeranek, tymianek, papryka, sól, pieprz) i koncentratem.
Duszę kolejną godzinę.
W razie potrzeby doprawiam. Sos powinien być wyrazisty w smaku.
3. Placki polewam sosem, oprószam startym serem.
Dekoruję kleksami ze śmietany.
Na koniec każdy placek po zbójnicku posypuję posiekanym szczypiorkiem, koperkiem oraz pietruszką.